Блог за лична вяра и разбиране за Бога

Той бе осъден. Осъден на 20 години затвор, защото открадна парче хляб. Но избяга от затвора и намери подслон в дома на един свещеник. Не мога да разбера защо се изкуши и открадна онези сребърни прибори. Когато полицаят го спря и претърси, той просто изрече спокойно: „Те са ми подарък!”. Отведен е обратно при свещеника. Очаква да чуе как ще бъде върнат в затвора, за да остане там до смъртта си. Но нищо в живота не го е подготвило за думите, които ще чуе:

„Не си ме разбрал” – казва духовникът. – „Разбира се, че ти ги подарих. И не само тях. Забравил си да вземеш още по-ценната част от подаръка ми – сребърните свещници.”

Чакаш осъждането, което заслужаваш – а получаваш незаслужена милост. Усещаш как около теб ще се спусне мрак и отчаяние, а изведнъж си огрят от светлината и надеждата.

„Никога не забравяй този миг” – му казва свещеникът. – „Душата и животът ти бяха откупени. Вече не си свой си. Принадлежиш на Бога.”

И животът на Жан Валжан се превръща в един път, посветен на любовта.

„Клетниците”… не случайно класика в литературата.

Християнството… не случайно класика в света на вярата.

Не е нужно да си християнин, за да построиш домове за бездомни и сираци, да нахраниш бедните или да участваш в благотворителни дарения. Не е нужно да си християнин, за да следваш един висок морал в живота си. Но само в християнството ще намериш това, което никъде другаде в света не би открил:

НЕЗАСЛУЖЕНА МИЛОСТ…

В света, в който живея, получаваш това, за което си платил. Жънеш това, което си посял. Няма такова нещо като безплатен обяд. Око за око. Зъб за зъб. Танто за танто.

Но в моята църква, тази, към която принадлежа, получих нещо, за което ни най-малко не съм допринесла – милост… незаслужена милост. Това е Божият подарък за мен.

Когато повярвах в Исус Христос, разбрах какъв ще бъде моя подарък за Него – един живот на промяна…

Ден след ден…

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: