Блог за лична вяра и разбиране за Бога

За майките…

post 46

Нека днес да посветим този ден на майките, които са стояли цяла нощ будни, наглеждайки болното си дете, прошепвайки думите: „Всичко е наред, детето ми, мама е тук.”

На тези, които са държали на ръце часове наред плачещото си дете, което не може да бъде утешено.

На всички жени, които са отивали на работа с петна от мляко по дрехите си или с дъвка в косата си.

На тези, които бутат количките за пазаруване в магазина, пекат сладкиши и шият карнавални костюми, а също и на всички майки, които не го правят.

На тези, които са изложили по вратата на хладилника или по стената безценните рисунки на децата си.

На тези, които търпеливо са седели по металните скамейки на футболното игрище, та когато детето им попита: „Видя ли какво направих, мамо?” – с ентусиазъм да отвърнат: „Разбира се, не бих го пропуснала за нищо на света”. И наистина да го мислят.

Нека си мислим за жените, които са крещели на децата си в магазина и са ги пляскали в отчаянието си, когато те са се тръшкали на земята, искайки да им се угоди на поредния каприз. А също и на тези, които вместо да направят това, са брояли до 10 и са се възпирали да ударят.

На всички майки, които са посядали с децата си, за да им обяснят от къде идват бебетата. И на всички онези майки и баби, които са искали да го направят, но просто не са намирали подходящите думи.

Днес си спомняме за жените, които са гладували, за да могат децата им да се нахранят.

За онези, които са чели приказката „Червената шапчица” по два пъти преди лягане всяка вечер.

За тези, които са научили децата си да връзват връзките на обувките си, преди да тръгнат на училище. А също и за онези, които са избрали обувки с лепки.

За жените, които са научили синовете си да готвят, а дъщерите си да сменят крушката.

За всяка майка, която се обръща автоматично, когато чуе малко гласче да извика „Мамо!” в тълпата, въпреки че знае, че собственото й дете си е у дома, или на училище.

За всички онези, чиито деца са се отдалечили от тях, и те не могат да намерят правилните думи, с които да ги достигнат.

За всички жени, които са отгледали детето на друга жена като свое, като са му посветили време, внимание и любов… и понякога без да получат благодарност за това.

Посвещаваме този ден на всички жени, които прехапват устните си до кръв, когато 14 годишната им дъщеря боядисва косата си в зелено.

На онези, които прегръщат детето си, което се е завърнало безопасно от училище.

На тези, които са научили децата си да бъдат миролюбиви, а сега се молят те да се върнат живи и здрави от райони, където се води война.

Всъщност, кое прави една майка да е добра? Търпението ли? Състраданието ли? Способността да храни дете, да приготвя вечеря и да шие копче на ризата  – всичко това едновременно? Или всичко се крие в сърцето й? Това  е в свиването на стомаха, когато виждаш своя син или дъщеря да тръгват към класната стая за първи път. В шума, който чуваш от кошарата в 2 часа през нощта и ставаш, за да погалиш гърба на спящото бебе. Това е в паниката, която изпитваш години по-късно, отново в 2 часа през нощта, когато би дала всичко, само за да чуеш звука на ключа във вратата и да знаеш, че голямото ти вече дете се е прибрало живо и здраво в къщи. Това е в нуждата да побегнеш от там, където си в момента, и да прегърнеш детето си, само защото си чула новини за пожар, за автомобилна катастрофа или умиращо дете.

Емоциите на майчинството са универсални, както за младите майки, които се лутат между смяната на памперси и нуждата им от още сън, така и за зрелите майки, които се учат как да оставят порасналите си деца да се справят вече сами. Както за работещите майки, така и за тези, които си стоят в къщи. За самотните майки, за омъжените майки, за тези с пари и за тези без пари. За всички жени, които сме тук в този свят, и сме готови да даваме най-доброто от себе си.

Ден след ден…

Comments on: "За майките…" (2)

  1. Скоро ще споделя и своя опит 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: