Блог за лична вяра и разбиране за Бога

Захласване

post 64

Заслушах се в новинарската емисия. И за пореден път осъзнах, че това, което ни се представя за новини, е внимателно подготвено блюдо от ужаси, неморалност, подлост, безскрупулност – и то специално обработени, за да са комерсиално продаваеми. Основната съставка е сензацията, въздействаща върху първичните ми възприятия. Всичко, което получавам от тях, е черната, грозна картина на света, в който живея.

Но тъжната истина е, че точно това привлича вниманието на потребителите на медиите.

Ако имаме две корици на ежедневник, ще изберем тази с ужасното изнасилване, вместо споделянето за преживяна красива, интимна любов.

Ако по единия канал има предаване, в което обсъждат как да имаме по-добри брачни взаимоотношения, а по другия излъчат изневярата на известна личност, на живо в ефира на VipBrother – нали се досещате къде цифрите на рейтинга ще дадат своя победоносен отчет.

Ако децата ни трябва да изберат между предаване с класация за най-добрите книги за всички времена и Парада на зомбитата в Прага – излишно е да питаме къде ще наклонят везните.

Новините ни са такива, защото светът ни е такъв.

Светът ни е такъв, защото ние самите открай време се захласваме повече по злото. Грозното повече привлича погледа ни от красивото. Жълтото повече храни душата ни от благородното.

Не случайно, веднъж тази планета е преживявала заличаване (въпреки че много хора не вярват в историята за Потопа). И Библията категорично дава причината за това:

„И… видя Господ, че нечестието на човека по земята се умножава и че всяка мисъл и наклонност беше постоянно само зло…“(Битие 6:5)

Опасявам се, че стремглаво вървим към границата на Божието търпение. Захласването ни по злото е все по-обсебващо. И истината е… че ни доставя удоволствие.

Край за този свят ще има. Както имаше и Потоп. Предпотопните хора, обаче, не го вярваха. Но той се изля върху тях.

Ако сме предупредени в Библията за втория край на тази планета, що за глупост от наша страна би било, да не вземем на сериозно предупрежденията и да не се хванем здраво за ръката на живия Христос, Който ще ни въведе в новото начало, в новосъздадената планета Земя.

Много ли ще ни струва да повярваме в нещо красиво и благородно? Толкова ли много ще изгубим, ако отместваме погледа си от грозните багри и спрем да  насърчаваме тяхната показност, като не ги удостояваме с вниманието си?

Ден след ден…

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: