Блог за лична вяра и разбиране за Бога

Ужас! Празници!

post 82

Най-празничният месец нахлува отново.

Другите празници получават по ден-два.

Рождество си е присвоило цял месец. Присвоило си е правото да променя хода на ежедневието за милиони хора. Да променя облика на домовете, украсени по специален начин. Да ни мотивира да пропътуваме дълги разстояния, за да бъдем със семействата си. Да ни даде повечко почивни дни. Дано тази година и премии. Коледни.

Когато Рождество дойде, никой не го пропуска. То е навсякъде.

Как така раждането на едно обикновено, селско Дете преди 2000 години води до такава суматоха, улични задръствания, пищни тържества и концерти?

Може и да не го осъзнаваме, но всеки път когато отмятаме дата на календара или си записваме такава в бележника, раждането на Исус Христос е отправната ни точка. Събитието, което разделя историята на две. Преди Него (пр.Хр.) и след Него (сл.Хр.)

Всяко събитие в моя живот, всеки мой рожден ден се определя според дните и годините, които са изминали от Неговото първо идване на земята.

„Нося ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци“ (Лука 2:10) – съобщи ангелът на овчарите.

Наистина ли? Радост? Защо си мисля, че за доста от нас този сезон носи само напрежение и стрес, вместо радост и наслада. За други носи ужас при мисълта да прекарат време с роднините си чешити. Или напомняне за липсата на любими хора. Останала ли е радост? Може би само в децата.

Защото сме превърнали този празник в комерсиална пре-ангажираност, в пресилено приготвяне на трапези, в задължение, в нещо, което трябва да „преживеем“, вместо да му се насладим.

Какво би станало, ако тази година решим да изместим самите себе си от центъра на коледната лудост, и поставим там Този, чието раждане празнуваме?

Аз зная какво би станало. Бихме получили най-уникалния и безценен подарък. Най-практичният – такъв, какъвто бихме използвали всеки ден до края на живота си.

Ден след ден…

Заинтересовани ли сте?

(следва продължение…)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: