Блог за лична вяра и разбиране за Бога

post 157

Мислите ли, че има нужда да се молите Бог да промисли за компютър на малката селска църква в района ви, ако вие имате излишен такъв у дома си?

Запитах се колко от молитвите ни имат отговори, които са в нашите възможности да бъдат изпълнени. И колко пъти сме молили Бог за нещо, което можем и сами да сторим. А после се чудим, че Той не ни отговаря.

Може би не е нужно да молим Бог да окаже финансова помощ на бедно семейство, след като можем сами да го сторим като общност.

Може би, освен да се молим за успеха на дадена църковна програма, още по-добре е да се включим в нея. Вместо само да се молим за мисионски проект в чужбина, хубаво ще бъде и да изпратим дарение по сметката му. Вместо да се молим за работата на църковното ни издателство, няма да е зле да си купуваме книгите му.

Не искам да бъда разбрана погрешно. Да, призовани сме да се молим за всичко. Но има момент, когато трябва да спрем с дадени молитви, защото е време да предприемем конкретни действия. Защото именно действията от наша страна са отговора на тези молитви. Те са напълно по силите и възможностите ни. И в този случай, може да се окаже, че молитвата ни е форма на непослушание, на ленивост или отлагане на поемане на отговорността.

Осъзнах, че когато християнството се превърне в СЪЩЕСТВИТЕЛНО, скоро можеш да очакваш края му. То винаги се очаква да бъде ГЛАГОЛ, нещо повече – ДЕЯТЕЛЕН ГЛАГОЛ. Книгата за живота на първата християнска църква не случайно се нарича ДЕЯНИЯ. Това не е книга на ИДЕИТЕ или ДУМИТЕ. Може би и нашето християнство от 21 век би могло да бъде по-влиятелно, ако в повечко са ни християнските дела.

А и не случайно Господарят в края като си идва, приветства верния слуга с думите „ДОБРА РАБОТА!“ ( Well done! – в англ.превод, Мат.25:23). Не му казва: „Добре замислено!“ или „Добре планирано!“ Поздравява го за добре извършената работа.

Моля се да не отлагам онова, което се очаква от мен да го свърша.

Ден след ден…

Advertisements

Comments on: "Влиятелно християнство" (2)

  1. Аз също съм за практичното християнство, иначе се превръща в църквянство!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: