Блог за лична вяра и разбиране за Бога

post 165

Неделята. В неделята един камък бе преместен. Един гроб се озова празен. Смъртта беше свалена от трона си. Врагът на човечеството – Сатана – беше победен. Ако има нещо, което си заслужава да бъде празнувано в този свят – това е възкресението на Христос! Със него всичко вече е различно – животът, болката, трудностите, смъртта. Всичко се променя, заради тази неделя. Да, вярно е, че животът на учениците не стана по-лесен за тях след възкресението на Исус. Напротив, те продължиха да се крият и да се заключват, когато се събираха. Трудностите за тях не приключиха. Исус, когато се яви пред тях, не им каза: „Е, най-трудното премина вече. Край на проблемите!” Но Той им даде нова идентичност, въпреки грешното им естество. Когато се разкрива на Мария Магдалена рано сутринта в неделя, обърнали ли сте внимание какво й каза:

Иди при братята Ми и им кажи: Възнасям се при Моя Отец и вашия Отец, при Моя Бог и вашия Бог.” (Йоан 20:17).

Досега Исус ги е наричал Свои ученици, приятели или слуги – тук за първи път ги нарича „Мои братя”.  Какво направиха те за Него последния път, когато ги видя? Изоставиха Го, разбягаха се. Цяла събота тези мисли са ги измъчвали и са се виждали като неудачници, неверници, пълен провал. А Той ги нарича Негови братя. Това, което им донесе неделята беше нова идентичност, основана не на доброто им поведение, защото нямаше такова – а просто дар на благодат.

Досега Исус наричаше Бога само Свой Отец. Сега им заявява: Възнасям се при Моя Отец и вашия Отец, при Моя Бог и вашия Бог.” За първи път се изразява по този начин. Което може би означава, че след възкресението, след неделята, те, вие и аз можем да познаваме Бог по начина, по който Исус Го познаваше. Вратата за това е отворена вече.

Неделята на възкресението променя всичко, виждате ли? Дава ни нова идентичност, нова близост с Бога, ново семейство, в което сме братя и сестри, дава ни нещо, за което да живеем и да умрем дори. Дава ни смисъл и цел. Но за да стигнем до неделята, трябва да сме преминали през петъка и събота. Това беше Неговата тридневна история, това е и моята история.

„Съразпнах се с Христос и сега вече не аз живея, но Христос живее в мен!”

Ден след ден…

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: