Блог за лична вяра и разбиране за Бога

През сезоните

Day by Day blog post

Толкова съм благодарна, че животът ни не протича по един и същ начин година след година. Благодарна съм, че в живота ни се редуват сезони. Има промени. Тъжно е, че понякога са неприятни. Но пък често след лош сезон идва нещо добро. Хубаво е, че хората около мен преминават през същите сезони, през които съм минала и аз.

Когато се запозная с нов човек, примерно млада жена, и тя ми каже, че е с малко дете – аз зная през какво преминава тя. Зная в какъв сезон от живота си се намира. Зная веднага какво я вълнува, от какво се интересува и мога да насоча разговора ни към тези неща. Зная ги, защото вече съм преживяла този сезон.

Или животът ме срещне с притеснителен тийнейджър. Знам какъв етап от живота си преживява, защото аз самата бях много притеснително момиче в ученическите си години. Знам как бих общувала с този човек. Познато ми е докъде мога да си позволя да навлизам в личното му пространство.

Целият ни живот е преминаване от един сезон в друг. Толкова успокояващо ми е действал стихът от Екл.3:1:

Има време за всяко нещо и срок – за всяка работа под небето.

След това той изброява различни периоди от човешкия живот. Смятам, че Соломон иска да ни покаже колко е важно да разпознаем сезона, в който се намираме, и как пълноценно да го преживеем. Максимално да извлечем полза от него.

Същото толкова важно е да разбираме кога сезонът, в който сме, се приближава към своя края и че идва времето да преминем напред, към следващия сезон.

Не е важно на каква възраст сме, това е нещо, което не управляваме. Важното е да знаем в какъв сезон се намираме и какво Бог желае да ни научи в този сезон. Като вярващи хора знаем, че не попадаме ей така, случайно, в даден етап от живота. Всяко нещо има своя смисъл за нас. Има конкретни уроци, които Бог иска да научим в настоящия ни сезон.

Когато си мислиш, че сезонът, в който се намираш е твърде тежък и труден за носене, тогава чуваш думите на Бог към апостол Павел във 2 Кор.12:9 –

Достатъчна ти е Моята благодат, защото силата Ми се показва съвършена в немощ.

В трудните сезони научаваме за силата, която не е наша, която имаме на разположение от Божията десница.

Може ли да усетим кога един сезон върви към своя край и е време да преминем към следващия? Една от големите трагедии в човешкия живот е да се затъкнеш в даден етап от живота си и да не си позволиш да преминеш напред.

Сигурно познавате хора, които са преживели предателство в живота си. Но са го преживели преди 20 години. А горчивината все още разяжда душата им. И ви се иска да им извикате две думи само: ПРОДЪЛЖИ НАПРЕД!

Може би познавате млади хора, които се интересуват само от купони, селфита и телефони, и това е единственото, с което запълват дните си. Иска ви се да им извикате: ПРОМЕНИ СТЕРЕОТИПА!

Сигурно се сещате и за хора в църквата, които каквото и да се случи отпред на амвона, те винаги ще видят нещо черно в цялата работа. И ти се иска да им извикаш: ВИЖ БЯЛОТО!

Усещаме ли кога сме се затъкнали на едно място и е крайно време да преминем напред? Сърдите ли сте някого заради думи отпреди 10 години? ПРОДЪЛЖЕТЕ НАПРЕД! Край на този сезон! Няма какво повече да учите в него. Време е да преминете напред.

Може би някой се е зациклил в сезон на цинизъм или критикарство. И се  чувства като доволен ексцентрик. На всичко намира кусур и това му носи наслада. Време е за смирение. Излезте от този сезон. Продължете напред.

Може би някой от нас все не успява да идва редовно на църква. Все нещо се случва, и като дойде почивния ден, има „важна“ причина да не тръгне към църква. Знаете ли колко деца биха имали църквите, ако родителите бяха добре организирани и считаха за важно да водят малките си деца на църква още от бебешка възраст. Колко бебета биха свикнали да стоят в църквата и така лесно да преминат в детските групи. Не можеш все да си намираш основание да не дойдеш на богослужение. Време е да промениш стереотипа.

С прекрасен стих завършва тази трета глава на Еклисиаст (11ст.):

(Бог) е положил и вечността в тяхното сърце (в човешкото сърце).

Какво означава това? Означава, че дълбоко вътре в нас, независимо дали го признаваме или не, Бог е положил чувството за вечност. Знаем, че животът ни тук на тази земя, независимо колко години ще продължи, е просто един сезон, който ще има своя край. И след това ще продължим напред, към следващия сезон. Имаме го в сърцето си това чувство. Не можем да избягаме от него.

Целият ни живот е пътуване през сезони. Важното е какви уроци сме научили в тези сезони. Какви добри решения сме взели. Какви добри взаимоотношения сме поддържали. Как сме се научили да бъдем съпричастни към сезоните на другите. Как сме проявявали разбиране и сме оказвали подкрепа. И животът ни е минал смислено и пълноценно. И сме готови да преминем напред. Към вечния сезон.

А там ни чака… дори не можем да си представим какви неща е приготвил Бог да преживяваме там.

Ден след ден…

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: