Блог за лична вяра и разбиране за Бога

Там при обора

post 191

Какво се случва, когато сте следвали звезда, а сте стигнали до един обор? Какво се случва, когато сте се надявали нещо грандиозно да ви чака там на другия край, а сте се оказали в един селски двор? И вместо дворец и царски трон, заварвате малко бебе в ръцете на млада майка.

Очаква се да прочетем за разочарованието на мъдреците, пристигайки във Витлеем. Търсят цар. Питат за Него. Дори поспират в двореца на Ирод, за да поразпитат.

Всички сме имали в живота си моменти, когато сме следвали звезда. Всичко е изглеждало обещаващо. Но сме се оказали на място, далеч отвъд очакванията. Звездата не ни е отвела там, където сме се надявали.

Но красивият момент в Рождествената история е именно в реакцията на мъдреците, стигнали до обора. Те правят три неща, които може би всеки мъдър християнин прави, когато попадне в неочаквана ситуация.

КОГАТО СПРЯХА ТАМ, КЪДЕТО ЗВЕЗДАТА ГИ ДОВЕДЕ, МЪДРЕЦИТЕ ПОТЪРСИХА БОЖИЯ СИН (Мат.2:2)

Когато като християни се окажем там, където не сме очаквали, нека не се панираме, но да потърсим нашия Бог. Защото Той е там някъде, в обора на живота. И може би именно в този обор са уроците, които трябва да научим. И можем да останем спокойни, защото някъде сред яслите е и Бог, и Той е с нас.

Защото силните християни ще виждат Бога и в доброто, и в злото. Мъдрите християни ще виждат Бога не само в дворци и охолство, но и в задните дворове и оборите на живота.

КОГАТО СПРЯХА ТАМ, КЪДЕТО ЗВЕЗДАТА ГИ ДОВЕДЕ, МЪДРЕЦИТЕ ДАДОХА НАЙ-ДОБРИТЕ СИ ДАРОВЕ (Мат.2:11)

Не това обаче е нашата естествена реакция. Когато се окажем в „обора“, който не сме очаквали, ние сме по-склонни да задържаме, изобщо даже да не даваме.

А тримата мъже от Изтока дадоха всичко ценно, което носеха. Зрелите християни правят същото. Те дават всичко от себе си, за да прощават. Те извървяват и втората миля. Те дават малко повече усилия, щом те са за Христос.

КОГАТО СПРЯХА ТАМ, КЪДЕТО ЗВЕЗДАТА ГИ ДОВЕДЕ, СЛЕД ТОВА МЪДРЕЦИТЕ ТРЪГНАХА ПО ДРУГ ПЪТ (Мат.2:12)

След срещата си с новородения Цар, тези мъже тръгнаха по друг път. Смениха посоката. Може би най-стойностното нещо, което може да се случи в живота ни, след като сме открили нашия Спасител, е да сменим посоката. Цялостната посока на живота си. Защото няма смисъл от цялото християнство по света, ако нито един християнин не се е променил.

Да, рано или късно ще стигнем до необещаващо място в живота си. Но точно там ще имаме шанса истински да потърсим Бога, да дадем най-доброто от себе си в дадената ситуация, да се поклоним пред Него и да Му позволим да променя досегашния ни живот.

Ден след ден…

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: