Блог за лична вяра и разбиране за Бога

Защото сме обичани

day-by-day

Попадна ми изказването на една жена, бореща се с килограмите: „Първият път, когато отслабнах, го направих, за да бъда обичана – и по-късно си върнах всички килограми обратно. Този път отслабвам, защото СЪМ обичана и това ми дава всяка нужна причина да задържа постигнатото.“

Истината в тези нейни думи ме трогна силно. Защото важат с пълна сила в нашата духовност.

Да правим нещо, за да бъдем обичани, е клопка, в която често попадаме. Искаме някой да ни забележи, да ни оцени, да ни уважава повече, и това изкривява мотивите ни. Превръща ни в прекалено АЗ-центрирани. Имаме нереални очаквания към себе си и към другите. И после потъваме в тъга, когато реално не сме забелязани, оценени и уважавани.

Но когато правиш нещо, защото си обичан, това е невероятно освобождаващо чувство. Започваме да мислим не толкова какво ще получим, но какво можем да дадем. А даването винаги прави човека щастлив.

„Така че смирете се под Божията мощна ръка, за да ви издигне, когато му дойде времето. Оставете всички свои грижи на него, защото той се грижи за вас“ (1Петр.5:6,7).

Понеже сме обичани, можем да се смиряваме. Когато се борим да бъдем обичани се държим надменно, за да изглеждаме по-добре.

Понеже сме обичани, можем да оставим грижите си на Бога. Когато се борим да бъдем обичани, цялата ни грижа пада върху нашето добро представяне.

Да правиш нещо, за да бъдеш обичан, е един голям капан. Но да правиш нещо, защото си обичан, е най-освобождаващото чувство.

Бог ни обича истински и това ни дава всяка причина да даваме най-доброто от себе си.

Ден след ден…

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: