Блог за лична вяра и разбиране за Бога

judging

Мистър Дарси танцува веднъж с мисис Хърст и веднъж с мис Бингли, не пожела да го представят на никоя друга дама и през цялата вечер не спря да кръстосва из залата и да разменя по някоя дума единствено със своите приятели. Ясно беше какъв е! Най-горделивият, най-отблъскващият човек на света; и всички изразяваха надеждата никога повече да не го видят сред тях. А най-раздразнена от всички беше мисис Бенит — възмущението й от това негово държане беше прераснало в лична неприязън, защото бе обидил една от собствените й дъщери.“ – Гордост и предразсъдъци

Ясно беше какъв е!“ Колко бързи сме готови да определим кой какъв е. Така характерна черта за всички нас. Бързо лепваме етикет на някого, без дори да го познаваме, без да сме говорили с него, понякога без да сме го виждали. Едно от най-бързо създаващите се неща в нашия свят са предразсъдъците, и това е централната тема в този роман на Джейн Остин.

Истинският проблем в съдничеството е, че то ни заслепява за собствените ни недостатъци, като ни държи фокусирани върху тези на останалите.

Затова сме съветвани от Словото:

„Себе си проверете дали живеете във вярата. Себе си изпитайте. Нима не съзнавате, че Исус Христос живее във вас?“ (2Кор.13:5)

Може би всеки път, когато сме изкушени да осъдим някого, е добре първо да прегледаме собственото си сърце и поведение. Нека първо се избавяме от греховете в себе си.

Ден след ден…

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: