Блог за лична вяра и разбиране за Бога

Да виждаш доброто във всеки

О, Джейн, склонна си всекиго да харесаш. Не виждаш недостатъците. В твоите очи целият свят е незлобив и дружелюбен. Досега не съм чула да кажеш лоша дума за някого.

            — Не обичам да съдя прибързано; но винаги казвам, каквото мисля.

            — Зная; и това е най-удивителното. Че с твоя здрав разум си тъй искрено сляпа за безразсъдствата и глупостите на другите! Всеки може да се преструва на искрен — това го виждаме навсякъде. Но да си искрен без показност и без преструвка — да извличаш само доброто от всекиго и да го правиш още по-добро, без изобщо да споменаваш несъвършенствата, — това го можеш само ти. – „Гордост и предразсъдъци“

От сестрите Бенет, може би Джейн е тази, която притежава най-обичливо и незлобливо сърце. Тя винаги вижда доброто в другите. Отнася се с уважение към всеки и няма зли мисли към хората. Точно както ни съветва и Божието слово:

„Никой от вас да не измисли зло в сърцето си против ближния си“ (Зах.8:17).

Да бъдеш добронамерен и незлоблив човек е толкова ценно качество в Божиите очи. Сам Господ е такъв – винаги вижда доброто в нас (макар и да сме изтъкани от зло). Винаги е готов да се хване и за малката искрица на доброта в сърцата ни и да вложи надеждата Си, че ще Го потърсим и ще изберем да вървим в пътя Му.

„Почитайте всички; обичайте братството“ (1Петр.2:17).

Ако повече търсим положителното в хората, и сме щедри на повече уважение към всеки, може би имаме шанс да преживяваме истинско братство помежду си.

Ден след ден…

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: